Festival BUMfest se je »rodil« leta 2007 v Žalcu in tam »živi« še danes. Gre za prav poseben festival, ki je povezan s tolkali in tolkalno glasbo. Ljudje si niti ne morejo predstavljati, kaj vse so glasbeniki zmožni pričarati z bogato in neskončno družino tolkal.

Festival se je popolnoma ukoreninil v Žalcu, ki je postal center »tolkalnega« dogajanja v Sloveniji. Tu se vsako leto znova predstavijo številni svetovno znani umetniki, pa tudi slovenski glasbeniki, tolkalci. Skozi vsa leta obstoja festivala so njegovo vrednost spoznali tudi obiskovalci, ki se množično vračajo - pa ne samo iz bližnje okolice, temveč iz vse Slovenije. Obiskujejo nas tudi tujci, ki živijo v Sloveniji.

Odzivi so pozitivni, prisotnost medijev velika, raznolikost koncertov pa pisana, tako da na svoj račun pride širok spekter poslušalcev. Do sedaj so se nam na BUMfestu predstavile skupine in solisti iz Tajvana, Brazilije, ZDA, Mehike, Japonske, Kube, Sirije, Burkine Faso, Španije, Švedske, Francije, Belgije, Nizozemske, Hrvaške, Avstrije, Danske, Poljske, Italije, Nemčije, Madžarske in Slovenije, s čimer pa našega popotovanja še ni konec.

Verjetno se sprašujete, zakaj je dogajanje postavljeno ravno v Žalec? Odgovor je povsem enostaven – posluh mesta in Občine Žalec in bližnje okolice, pomoč glasbenih šol in ostalih dejavnikov, ki pomagajo pri organizaciji festivala: dostopnost z vseh koncev Slovenije, kulturni dom z lepo prenovljeno avlo in nastanitvene kapacitete v neposredni bližini dogajanja in številnih prostovoljcev...

Od 19. – 21. januarja 2024, bo tako v Žalcu že 16. mednarodni festival tolkalnih skupin - BUMfest 16. Se vidimo v najbolj tolkalnem mestu v Sloveniji!

Se vidimo na BUMfestu!